NBS Nordic

NBS Nordic - Nye LCA-krav i udspil fra regeringen

Der kommer stadig flere krav i forhold til bæredygtighed i byggeriet. Den danske regering er kommet med et udspil til en stramning af de nuværende krav.

Der kommer stadig flere krav i forhold til bæredygtighed i byggeriet. Den danske regering er kommet med et udspil til en stramning af de nuværende krav. Udspillet omfatter blandt andet flere typer bygninger i forhold til tidligere.

I Danmark står bygge- og anlægsbranchen for 30 % af den samlede CO2-udledning, og siden 2023 har der været krav i bygningsreglementet om, at der skal laves en såkaldt LCA-beregning (livscyklusvurdering) på nyt byggeri. Det er de krav, der nu er på vej til at blive skærpet.

Nuværende og kommende krav

Det, der skal dokumenteres med en LCA-beregning, er, hvor stor CO2-påvirkning et byggeri har set over den 50-årige periode. Påvirkningen bliver beregnet ud fra mængden drivhusgasser, der bliver udledt i en bygnings livscyklus. Den omfatter både CO2, metan og vanddamp, som er medvirkende til klimapåvirkningen. Derfor er enheden for klimapåvirkningen ikke blot ”CO2”, men derimod ”CO2-ækvivalenter”. Ækvivalenter forkortes enten: ækv., eq., e.

Hidtil har nybyggerier over 1.000 m2 været omfattet. Bygninger i den størrelse må efter de nuværende krav maksimalt må udlede 12 kg CO2– ækvivalenter/m2/år, set over den 50-årige periode.

Regeringen lægger nu op til at flere forskellige typer af byggerier i alle størrelser skal have et klimakrav. Det vil for eksempel sige nye feriehuse og større tilbygninger.

Der er i udspillet lagt op til en nedsat grænseværdi for udledning efter hvilken bygningstype, der er tale om. Grænseværdien viser, om der skal lave en LCA på byggeriet, og udgangspunktet er, at de byggerier, der er lettest at bygge bæredygtigt, får højere krav i form af lavere grænseværdi.

Klimakrav for bygninger

Grænseværdi

Grænseværdi inkl. byggeproces

Feriebolig, o.lign.

4,0

5,5

Enfamiliehuse og rækkehuse

7,0

8,5

Etageboliger

8,0

9,5

Kontorbygninger

8,0

9,5

Institutioner

8,0

9,5

Andet nybyggeri, f.eks. butikker, lagerhaller og parkeringshuse

9,0

10,5

Bemærk: Den nuværende grænseværdi, der har været gældende fra 2023, er på 12 kg CO2e/m2/år og er ens på tværs af de forskellige bygningstyper. Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet

De politiske forhandlinger om regeringens udspil blev indledt den 21. maj 2024.

Forklaring af LCA

LCA betyder Life Cycle Assement eller livscyklusvurdering. Og vurderingen går på miljø- og klimapåvirkningen af et byggeri fra første spadestik og i en periode på 50 år derefter. Det er bygherre, der har ansvaret for at udføre LCA-beregningen, og den skal udføres før der kan opnås ibrugtagningstilladelse af et nyt byggeri.

I en LCA skal man dokumentere miljø og klimapåvirkningen for alle materialer fra produktion over byggeproces til drift og renovering frem til eventuel nedrivning af en bygning samt i den 50-årige periode.

NBS-nordic-lca-nyhed

Materialerne skal deklareres

For at lave en LCA-beregning er der brug for data på, hvor meget de enkelte materialer udleder. De data får man som entreprenør eller bygherre fra producenterne eller fra brancheforeninger, som udarbejder en såkaldt EPD (Environmental Product Declaration (miljøvaredeklaration). En EPD viser klimapåvirkningen for materialet eller produktet. Hvis der ikke findes en EPD på et produkt, må man som bygherre bede sin leverandør om dokumentationen. Det er nemlig ikke et krav, at der foreligger EPD’er på alle materialer, men det er et krav, at informationen skal være tilgængelig.

Brug af genbrugsmaterialer

Et nyt element, der er indført fra 1. januar 2024 er, at CO2-udledningen ved brug af genbrugsmaterialer sættes til 0 kg CO2-ækvivalenter i en LCA. Før blev genbrugsmaterialer beregnet på samme niveau som nye materialer i forhold til klimabelastningen. Men med den ændring er det intentionen at gøre det mere interessant at bruge genbrugsmaterialer i byggeriet.

Hvem har ansvar for hvad?

Når man skal i gang med et byggeri er det naturligvis vigtigt at vide, hvem der har ansvar for hvad, når det gælder LCA:

Bygherre

Har ansvaret for at udarbejde LCA. Men langt de fleste bygherrer gør brug af en rådgiver, der står for udarbejdelsen af LCA. LCA’en skal leveres til kommunen efter byggeriet er færdigt, men inden det er taget i brug.

Totalentreprenør/håndværker

Har ansvaret for at udarbejde data på materialer. Herunder antal og miljødeklarationer. Data skal leveres til bygherre/rådgiver.

Producenter/materialeleverandører

Har ansvaret for at levere data på de enkelte materialer og produkter til entreprenør og/eller håndværker.

Kommunen

Har ansvaret for at godkende LCA på byggeriet. Det er kommunen, der skal give ibrugtagningstilladelse efter at have modtaget LCA fra bygherre.

Søg rådgivning

Som aktør i byggebranchen er LCA ikke til at komme udenom, og det er vigtigt at holde sig opdateret på krav og standarder på området. Herunder ikke mindst de skærpelser, som er på vej. Vi følger hele tiden udviklingen og vil løbende skrive, når der sker nyt på området. Samtidig er det en god idé at kontakte en erfaren rådgiver, så man altid er sikker på, at alt bliver lavet efter reglerne.

 

 

 

Udfyld formularen og hør mere om NBS Nordic i dag

Bestil en gratis og uforpligtende demo, hvor vi viser dig, hvordan NBS Nordic platformen fungerer.