NBS Nordic

Ny standard for byggesagsbeskrivelser på vej

Hidtil har standarden for beskrivelsesstrukturen heddet B1000, men nu er version 2.0 på vej til at blive standarden for beskrivelse af kommende byggerier.

I enhver byggesag er der en række beskrivelser, der uddyber alle elementer af byggesagen, fra materialer og konstruktioner til miljø, sikkerhed og udførelsesmetoder. Byggesagsbeskrivelsen er et vigtigt dokument, der sammenholder alle data.

Hidtil har standarden for beskrivelsesstrukturen heddet B1000, men nu er version 2.0 på vej til at blive standarden for beskrivelse af kommende byggerier. Med den kommende Beskrivelse 2.0-standard bliver det lettere at håndtere en byggesag og sikre, at beskrivelserne bliver mere effektive og mere præcise fra byggesag til byggesag. 

Standardbeskrivelser udfyldt på forhånd 

Beskrivelsesværktøjet 2.0 er opdateret, så det passer til, hvordan en byggesag håndteres i dag. B1000 er efterhånden blevet 20 år gammel, og der er sket en del, siden det blev udviklet. Der er blandt andet sket meget i forhold til hvad de enkelte fag kan udføre, udbudsformer mm. I dag er der standarder for, hvordan dette skal indgå i beskrivelserne. Derfor er det godt at få en ny standard at arbejde med. 

Med den nye version får byggebranchen et værktøj, der er mere effektivt og ensartet og som sikrer større sammenhæng mellem de øvrige dokumenter i en byggesag, herunder tilbudsliste og model/tegninger. Det smarte ved den nye standard er blandt andet, at man får en struktur, der gør, at man ikke skal skrive alt, hvad der er omfattet af byggesagen. Det er kun nødvendigt at skrive det, der afviger fra standarden i byggeriet. Det betyder f.eks., at en dør eller et vindue er beskrevet på forhånd, og hvis der ikke benyttes døre eller vinduer, der afviger fra standarden, slipper rådgiveren for selv at skulle lave den beskrivelse. 

Netop det, at en del af beskrivelserne er lavet fra begyndelsen, er en stor fordel for alle rådgivere. På en typisk byggesag bruger man meget tid på tegningerne, men ofte glemmer eller kommer for sent i gang med at opdatere beskrivelserne. Det kan ske, at man genbruger beskrivelserne fra andre byggesager, men det kan medføre, at man risikerer at gentage fejl fra tidligere beskrivelser. Med den nye standard er der hjælp at hente, da det er blevet lettere at arbejde med, og det kan forhåbentlig sikre bedre mod fejl. 

Beskrivelser 2.0 er desuden blevet en mere digital proces. Det er nu muligt at hente de seneste paradigmer ind uden, at man skal uploade og downloade. Det gør det lettere at opdatere. 2.0 er udviklet, så det ligner B1000, hvilket gør, at det for brugerne ikke virker som et helt nyt system. 

Endelig er den nye version til beskrivelser lavet sådan, at den er lettere at opdatere systemmæssigt. Det er vigtigt, at standarden kan udvikles i takt med, at byggeprocessen udvikler sig, så vi ikke skal vente 20 år igen på næste version, for udviklingen i byggeriet går som bekendt stærkt. 

Juridisk vigtige beskrivelser 

Byggebeskrivelser er afgørende for at sikre, at alle parter i byggeprocessen har en klar og præcis forståelse af projektkravene, hvilket hjælper med at minimere fejl og misforståelser under byggeriet. 

I en professionel byggesag er mange parter involveret. Bygherre, rådgiver og entreprenører arbejder tæt sammen om et projekt. Derfor er det vigtigt, at alle hele tiden er opdaterede på, hvad der sker med byggeriet. Udgangspunktet er altid tegningerne over, hvordan den endelige bygning skal se ud, men det er mindst lige så vigtigt at huske at få beskrivelserne med og sørge for, at de altid stemmer overens med tegningerne. Det juridiske grundlag er også sådan, at beskrivelse går forud for tegninger/model. Derfor er det virkelig skidt at lave dem i sidste øjeblik. 

Beskrivelserne skal indeholde alle data om teknik, miljø, sikkerhed mv. Man skal huske at sikre, at alt er korrekt og opdateret gennem hele processen, for hele dokumentationen er det juridiske gældende, hvis der skulle opstå en tvist mellem bygherre og rådgiver eller entreprenør.  

Der er forskel på vigtigheden af den dokumentation, der skal med i beskrivelsen. Derfor skal man tage udgangspunkt i denne struktur, hvor dokumenterne er opstillet i den rækkefølge de skal indgå: 

  • Byggesagsbeskrivelsen

  • Plan for sikkerhed og sundhed (PSS) eller Arbejdsmiljøbeskrivelse for mindre 
    byggepladser
     
  • Koordineringsbeskrivelsen

  • IKT-beskrivelsen

  • En eller flere arbejdsbeskrivelser, indeholdende bygningsdels- og procesbeskrivelser

  • Udbudsbrev 

  • Dokumentfortegnelse, inkl. Tegningslister

  • Tegninger/bygningsmodeller

  • Tidsplan

  • Tilbudsliste 

Fælles branchestandard 

Beskrivelsesværktøjet 2.0 er udviklet af Molio, som er det samlende videncenter for bygge- og anlægsbranchen. Beskrivelserne omfatter følgende elementer fra en byggesag: 

  • Basisbeskrivelser – en basisbeskrivelse er et fælles referencegrundlag for hvert arbejdsområde. Beskrivelsen er almen og uafhængig af den enkelte byggesag. 
  • Beskrivelsesvejledninger – en beskrivelsesvejledning giver en introduktion og vejledning til basisbeskrivelser og paradigmer for de specifikke projektbeskrivelser. 
  • Projektspecifikke paradigmer – paradigmer for bygningsdelsbeskrivelser og for arbejdsbeskrivelser for det specifikke projekt. 
  • Referencelister – indeholder de referencer, der gælder for byggeprojektet. Det kan være normer, standarder, anvisninger, fagbøger, bygherremanualer, bekendtgørelser, cirkulærer, love mv. 

Kompatibelt til andre værktøjer 

Molio-standarderne er kompatible med andre værktøjer. Det er branchens egen løsning, og vi har i NBS Nordic arbejdet med metoden i mange år. Det betyder, at vores værktøjer passer til den nye standard. Vi har opbygget dem i moduler, så det er let at arbejde med for arkitekten eller ingeniøren på en byggesag. Du kan derfor trygt arbejde videre med vores værktøjer, også når version 2.0 af beskrivelsesværktøjet bliver lanceret.

Udfyld formularen og hør mere om NBS Nordic i dag

Bestil en gratis og uforpligtende demo, hvor vi viser dig, hvordan NBS Nordic platformen fungerer.